وبلاگ

معرفی انواع انار از نظر طعم میوه

معرفی انواع انار از نظر طعم میوه

 

 

انار از جذاب‌ترین میوه‌های دنیا است. میوه‌ای که از دیرباز در فرهنگ ما ایرانی‌ها جا خوش کرده ‌است و حالا آن را در هر نوع از مظاهر فرهنگی و سنتی خودمان می‌دانیم. حضور شایسته انار در جشن یلدا گویای جذابی از این همراهی فرهنگی است. ایران سرزمین انار است و در عمده شهرهای آن از انواع انار (Types of pomegranates) کشت می‌شود.

 

 

انواع انار بسیار زیاد است. این میوه در تنوع گسترده با حس و حالی متفاوت از مزه‌های ترش و شیرین و یا در اندازه‌های بزرگ و کوچک وجود دارد. تقریباً بخش کاملی از ارقام انار  (Pomegranate cultivars) بومی سرزمین ایران است و با اندک جست‌وجو می‌توانید انواع میوه انار (Pomegranate fruit varieties) را در سطح شهرهای انارستانی کشور تهیه کنید. شهر ساوه به ‌تنهایی بیش ‌از 70 نوع انار دارد. انارهایی که همگی جذابیت میوه‌ای بهشتی، خوشمزه، زیبا و دل‌فریب را تداعی می‌کنند.

 

انواع انار از نظر طعم، ظاهر و ارقام انار را بهتر بشناسید

انار میوه‌ی سرد سال است. این میوه در فصل پاییز برداشت می‌شود و در حد فاصل روزهای سرد سال به بازار عرضه خواهد شد. اما محصولات انار مانند رب انار، آب انار، لواشک انار و… فراتر از ایام سرد سال برای همه ایام در دسترس هستند. علاقمندان انار بسیار زیاداند. آنها به تجربه انواع انار فکر می‌کنند. در واقع تنوع انواع ارقام نژادی انار جذابیت این میوه فصلی است. حالا ما ایرانی‌ها از میزبانی تمام‌ عیار این میوه در باغ‌های سرزمین خودمان برخوردار هستیم. لذا شاید بد نباشد تا اندک اطلاعاتی از انواع انار و ویژگی‌های هر کدام از آنها داشته باشیم.

 

 

ارقام انار لیست بلندبالایی است که نمی‌توانیم از همگی آنها در این مطلب توضیحاتی هر چند مختصر را مطرح کنیم. اما می‌توانیم خیلی خلاصه و خودمانی برخی از انواع میوه انار که خیلی معروف و خوشمزه و یا دارای خاصیت درمانی هستند را معرفی نماییم. مهم‌ترین انواع انار در ایران به‌ قرار زیر هستند.

  • انار خضر شیراز
  • انار ساوه
  • انار نی‌ریز
  • انار فیروزکوه
  • انار نی‌زار قم
  • انار فردوس خراسان
  • انار سیاه
  • انار گلو بسته
  • و…

 

انواع انار بر اساس طعم

انواع طعم انار از مزه‌هایی شیرین تا مزه‌هایی کاملا ترش می‌باشد. هر اناری از هر گونه مزه‌ی خاص خودش را دارد. اما می‌توانیم بازی مزه‌های انار را در 3 گروه دسته‌بندی کنیم:

  • انار شیرین
  • انار ترش
  • انار میخوش ( ملس)

 

 

انار شیرین در گونه‌های متنوع از محبوبیت بالایی برخوردار است. تقریبا همه‌ی ما خوردن انار با دانه‌های درشت و آبدار و البته کاملا شیرین را دوست داریم. اما اگر بخواهید در بازی مزه‌ها حرفه‌ای‌تر باشید بهتر است طعم انار میخوش را تجربه کنید. این انارها مزه‌هایی ملس شده دارند. مزه‌ی آنها جایی در میان دنیای ترشی و شیرینی قرار گرفته است. در آخر نیز باید از انواع انار ترش رونمایی کنیم. انارهایی که شاید کمتر کسی از خوردن آنها لذت ببرد اما در نزد عطارها برای درمان بسیاری از بیماری ها سودمند است.

 

 

انار خضر شیراز

انار خضر شیراز بدون تردید از معروف‌ترین و شاید محبوب‌ترین انارهای ایران است. انار خضر شیراز در دسته انار شیرین دسته‌بندی می‌شود. البته دانه‌های این انار معروف متفاوت از دیگر انارهای یاقوتی شکل ته‌ رنگ سفیدی دارد. ظاهر سفید رنگ این انار چندان چنگی به دل نمی‌زند. برای همین خیلی مورد توجه مجالس رسمی قرار نمی‌گیرد. اما اهل انار به ‌خوبی می‌دانند که انار خضر شیراز تا چه اندازه مزه‌ای شیرین آمیخته با طعمی ملس شده دارد. انار خضر شیراز خاصیت درمانی قابل ‌توجهی نیز دارد. این انار حاوی امگا3 و امگا6 قابل ‌توجهی است که ارزش غذایی آن را دو چندان کرده ‌است.

جالب است بدانید که انار خضر شیراز در دسته انارهای صادراتی ایران قرار دارد و در بازارهای جهانی خصوصاً کشورهای اروپایی طرفدارهای پروپاقرصی دارد.

 

انار ساوه

انار ساوه معروف‌ترین در جمع انواع انار ایرانی است. انار ساوه درشت، سرخ، آبدار، شیرین و خوشمزه است. یک انار تمام ‌عیار که تمام ویژگی‌های جذاب برای آمدن در میزهای مجلسی ما هنگام مهمانی‌ها را یکجا دارد.

انار ساوه را به 3 ویژگی می‌شناسند. اولاً آنکه انار ساوه حسابی شیرین است. دوم اینکه این انار پوست نازکی دارد و در نهایت سومین ویژگی ماندگاری قابل‌ توجه انار ساوه است. تا جایی که می‌توانید آن را برای مدت‌ها در هوای آزاد نگهداری کنید.

 

 

انار ساوه نماد انار در نزد ایرانی‌ها است. در عین ‌حال از اصلی‌ترین انواع میوه انار برای صادرات می‌باشد. این انار شیرین با ظاهر سرخ فام و دانه‌های درشت یاقوتی شکل بی‌اندازه زیبا، خوشمزه و دوست‌داشتنی است. به هر حال هر جا که بخواهند اناری قابل را ستایش کنند، آن را با انار ساوه مقایسه خواهند کرد.

 

انار فیروزکوه

انار فیروزکوه از دیگر انارهای نامدار ایرانی است. از انواع انارهای دانه درشت و بسیار آبدار است. انار فیروزکوه از بهترین انارها برای حضور در مجالس و مهمانی‌ها می‌باشد. در عین ‌حال این انار رسمی پوست ضخیمی دارد. تا جایی که پوست آن در مقابل حجم آبدار دانه‌های درشت این انار ترک بر نمی‌دارد. پوست ضخیم انار فیروزکوه حتی در مقابل ضربه نیز مقاوم است. لذا عاری از ترکیدگی در حین جابجایی به دست مشتریان انار دوست می‌رسد.

 

 

مزه‌ی انار فیروزکوه جایی در حد فاصل شیرینی و ترشی مانده است. این انار مزه ملس مایل به شیرینی دارد. این مزه آن‌قدر جذاب است تا از این انار به ‌عنوان یکی از خوشمزه‌ترین انارهای ایران نام‌ برده شود. انار فیروزکوه قابلیت ماندگاری بسیار زیادی نیز دارد و از جمله انواع انار با قابلیت پزشکی منحصر به ‌فرد است. تا جایی که مصرف آن برای آنها که فشار خون بالایی دارند، توصیه شده ‌است.

 

انار نی‌زار قم

انار نی‌زار قم از انارهای دانه درشت ایرانی است که طعم ملس و جذابی دارد. این انار با پوستی نازک از بهترین انارها برای پذیرایی است. البته پوست نازک این انار مقاوم است و ترک بر نمی‌دارد. با آنکه انار نی‌زار قم حسابی آبدار است و دانه‌های آن درشت می‌شوند، با این ‌حال سطح پوستی یکدست و بدون ترک‌ خوردگی دارد.

انار نی‌زار قم از گونه‌های مقاوم است. انواع انار با آفات خطرناکی مانند کرم گلوگاه دست ‌و پنجه نرم می‌کنند. اما این انار در مقابل آفات و بیماری‌های متداول درخت انار مقاوم است و کمتر از دیگر انواع ارقام نژادی انار دچار آفت و بیماری می‌شود. در عین ‌حال ماندگاری خوبی دارد. انار نی‌زار قم به ‌راحتی می‌تواند تا مدت‌ها بدون پوسیدگی و یا ترش شدگی باقی بماند.

اگر علاقه دارید تا میوه انار را در حجم زیاد به یک‌باره خرید کنید و آن را در کنج انبار خانه برای مدت‌ها نگهداری کنید، این انار مناسب شما است. کافی است انار نی‌زار قم را در همان فصل پاییز در گوشه‌ای تاریک و خشک از محیط خانه نگهداری کنید. این انار برای مدت‌ها حتی تا میانه‌ی فصل بهار همراه شما می‌ماند.

 

انار فردوس خراسان

انار فردوس خراسان نماینده خوش ‌مشربی از سرزمین‌های آفتاب‌خیز ایرانی‌ها در شرق کشور است. این انار بومی شهرهای خراسانی است. انار شیرینی است که مقدار قند آن حتی از شیرین‌ترین انارهای مجلسی بالاتر است. البته این انار قیافه‌ی جذابی ندارد. شاید همین ظاهر نه ‌چندان جذاب تأثیر منفی در محبوبیت آن گذاشته باشد. اما آنها که انار شناس هستند و در این ‌میان همواره در تکاپوی خرید انار شیرین و خوش‌ مشرب حرکت می‌کنند، از توجه به انار فردوس خراسان غافل نمی‌شوند.

انار فردوس خراسان از انواع انار با خواص درمانی قابل ‌توجه نیز می‌باشد. دانه‌های این انار مواد فنولیک بالاتری به نسبت از دیگر انارهای معروف دارد. این انار برای درمان مسمومیت کبد چرب مفید است و از خواص چربی سوزی بالایی برخوردار است. در عین ‌حال مقدار ماندگاری انار فردوس خراسان قابل ‌توجه است. هر دانه از این انار خوشمزه اما نه ‌چندان زیبا را می‌توانید تا مدت‌ها حتی فراتر از 3 ماه نگهداری کنید.

 

انار سیاه

انار سیاه کوچک است و رنگ پوستی کاملاً تیره دارد. این انار به ‌هیچ حالت ظاهری مناسب برای پذیرایی را ندارد. از این ‌رو کمترین میوه‌ فروشی است که انار سیاه را بفروشد. اما این انار مفید در جایی دیگر از فضای فروشگاهی برای مشتریانی با هدف‌های دیگر فروخته می‌شود. انار سیاه خواص دارویی فوق‌العاده‌ای دارد. اگر از خواص انار خوانده باشید، قاعدتاً می‌دانید که این میوه تا چه اندازه از قابلیت‌های درمانی و دارویی برخوردار است. انواع انار کم ‌و بیش همگی آنها از خواص دارویی فراوانی دارند. اما انار سیاه مؤثرتر از انواع ارقام نژاد انار از قابلیت‌های دارویی و درمانی برای تقابل با انواع بیماری‌ها برخوردار است.

از انار سیاه برای درمان زردی، اسهال، سیاه ‌سرفه، کبد چرب و مشکلات قلبی و عروقی استفاده می‌شود. در عین ‌حال خواص چربی سوزی مناسبی دارد و مصرف آن برای بهبود حال بیماران دیابتی توصیه شده ‌است.

انار سیاه از انواع انار شیرین است. دانه‌های این انار اگر چه کم هستند؛ اما درشت و آبدار می‌باشند. این دانه‌ها آن‌قدر درشت و آبدار می‌شوند که باعث ترکیدگی پوست انار خواهند شد. انار سیاه پوست شکافته ترکیدگی زیادی دارد. تا جایی که دانه‌های سرخ و آبدار آن نمایان هستند. از انواع انار زودرس است و خیلی زودتر از دیگر ارقام انار در همان ابتدای فصل پاییز به بار می‌نشیند. در عین ‌حال بسیار ماندگار است و نسبت ‌به آفت کرم گلوگاه مقاوم است.

دانه‌های این انار آنچنان درشت می‌شوند که پوست میوه را بر روی همان شاخه‌های درخت قبل ‌از برداشت می‌ترکانند. انار سیاه میوه مفیدی است که در طب سنتی از احترام بالایی برخوردار است. طبیبان زیادی در عرصه طب سنتی اسلامی هموار نسبت به مصرف این انار در فرآورده‌های گوناگون برای درمان بیماری‌های متفاوت توصیه کرده‌اند.

 

انار گلو بسته

اسم کامل این گونه انار آقا محمدعلی گلو بسته است. اسم جالبی دارد و خود انار حتی از اسم آن نیز جالب‌تر است. انار آقا محمدعلی گلو بسته در دسته اقلام انار شیرین اما دانه درشت قرار می‌گیرد. پوست این انار حسابی ضخیم است. شاید پوست کلفت‌ترین انار لیست ما باشد. اما این پوست کلفتی را به حساب دیگری نگذارید. زیرا در مورد یکی از لطیف‌ترین انارهای ایرانی صحبت می‌کنیم.

از آنجا که پوست این انار حسابی ضخیم است، در مقابل ترکیدگی دانه‌های درشت و آبدار کاملاً مقاوم است. سطح پوست یکدست و جذابی دارد. دانه‌های درشت، آبدار و حسابی شیرین است. در عین ‌حال از ارقام انار مناسب باغبانی است. زیرا گلو بسته است و در مقابل کرم گلوگاه که آفت جان‌سختی است مقاومت می‌کند. در ظاهر چندان چنگی به دل نمی‌زند. زیرا ظاهر این انار به شکلی است که گویا مدت‌ها در زیر آفتاب سوزان رها شده باشد. اما از این ظاهر آفتاب ‌سوخته که عبور کنید، دانه‌هایی شیرین و خوشمزه انتظار شما را می‌کشند. انار آقا محمدعلی گلو بسته از زودرس‌ترین انواع ارقام نژادی انار است.

 

انار قجاق گلوبند

از انواع انار گلو بسته است که در دنیایی متفاوت از دیگر انارها رشد می‌کند. این انار مزه ملس هیجان ‌انگیزی دارد. اگر در دنیای انار بازها به‌ دنبال مزه‌ای ترش ‌و شیرین هستید؛ یا به ‌اصطلاح مزه‌های ملس را می‌پسندید، بهتر است خوردن این انار را تجربه کنید.

انار قجاق گلو بسته مزه‌ای کاملاً ترش و شیرین در حجم تندی از طعمی ملس شده دارد. این انار پوست نازکی دارد؛ اما این پوست نازک به ‌ندرت ترک خورده است. در مقابل کرم گلوگاه مقاوم است و ماندگاری خوبی دارد. تا جایی‌ که می‌تواند ماه‌ها پس ‌از فصل برداشت حتی تا میانه‌ی فصل بهار کاملاً سالم و تازه باقی بماند. انار قجاق گلوبند دیر رس‌ترین انار در لیست ما می‌باشد. این انار کاملاً فصل پاییز را تجربه می‌کند تا در روزهای آخر ماه‌های پاییزی به بار نشسته، آماده برداشت باشد.

 

انار شیرین یزد

یزدی‌ها هم انار دارند. اگر فکر کرده‌اید که کمبود آب در شهری مانند یزد باعث شده تا آنها دست از باغبانی بردارند، سخت در اشتباهید. یزدی‌ها می‌دانند که چطور از انواع میوه‌های جان‌سخت و کم‌آب کشت نمایند. مانند انار شیرین یزد که مخصوص آب‌وهوای کم ‌لطف یزدی‌ها می‌باشد. انار شیرین یزد همان‌ طور که از اسمش پیداست، مزه‌ای کاملاً شیرین دارد. اما ظاهرش به سرخی نمی‌زند. بلکه رنگ پوست این انار معمولاً سفید و یا صورتی کم‌رنگ شده ‌است.

انار شیرین یزد از ارقام انار با مقاومت بالا در مقابل آفات است. کرم گلوگاه که حسابی دنیای انارها را با مشکل مواجه کرده ‌است، سخت می‌تواند در این انار نفوذ کند. انار شیرین یزد پوست نازک است و پوست نازک آن در مقابل دانه‌های درشت و آبدار شده انار چندان مقاومتی نمی‌کند. این انار وقتی کاملاً رسیده باشد، پوستی ترک خورده دارد. ماندگاری انار شیرین یزد کم است. پس اگر از این انار جذاب یزدی‌ها تهیه می‌کنید، توصیه می‌کنیم که هر چه زودتر آنها را میل نمایید.

 

انار رباب نی ریز

از جمله انارهای معروف ایرانی است. این انار بومی استان فارس و محصول اصلی شهر نی‌ریز است. یک گونه از انواع انار قرمز و آبدار که مزه‌هایی ترش و شیرین در هاله‌ی جذابی از ملس شده دارد. انار رباب نی‌ریز دانه‌های درشت و آبداری دارد. این دانه‌های آبدار مناسب آب‌گیری هستند. عمده محصول انار رباب نی‌ریز برای صنایع آب‌گیری و تولید آب انار استفاده می‌شود. البته حجم قابل ‌توجهی از محصول سالانه این شهر انارستانی در بازار به فروش می‌رسد. اناری که جذابیت‌های خاص خودش را دارد.

انار رباب نی‌ریز پوست نازکی دارد. اما پوست آن در مقابل دانه‌های آبدار انار مقاوم است و ترک بر نمی‌دارد. ماندگار است و حین خوردن به ‌راحتی می‌توانید دانه‌های آن را از پوست نازک انار جدا کنید. پوست این انار در عین نازکی حسابی آبدار است. این پوست آبدار در طولانی ‌مدت دیرهنگام خشک می‌شود. برای همین است که می‌تواند رطوبت دانه‌های پرآب در داخل انار رباب نی‌ریز را حفظ نماید. به ‌همین سادگی انار رباب نی‌ریز ماندگاری بالایی دارد و کاملاً مناسب آب‌گیری است.

 

انار نادری

از معروف‌ترین انواع انار ایران است که درشت با دانه‌های آبدار و پوستی نازک اما مقاوم است. انار نادری با ظاهری گرد و زیبا در جلوه‌ی پوستی کاملاً سرخ فام از مجلسی‌ترین انارهای ایرانی است. دانه‌های این انار همگی درشت و آبدار هستند. مزه شیرینی دارد و مناسب مهمانی‌ها و پذیرایی‌ها می‌باشد. در عین ‌حال پوست نازک است که باعث می‌شود تا به ‌راحتی دانه‌های آن را جدا کنید. اما پوست نازک آن ترک بر نمی‌دارد. از این ‌رو انار نادری از جمله انارهای ماندگار است. تا جایی که می‌توانید آن را برای مدت‌ها از میانه فصل پاییز تا میانه‌ی فصل بهار در جای خشک و تاریک نگهداری کنید.

از دیگر انواع انار می‌توانیم به گونه‌های معروف مانند انار شهسوار، میخوش، ملس اصفهان دانه قرمز، آلک ساوه و… اشاره نماییم. انواع انار در باغات ایرانی متنوع است. هر کدام از این انارها در مزه‌های جذاب ترش و شیرین، بی‌نظیر هستند. ارقام انار ایرانی از بهترین انارهای جهان هستند. این گوناگونی و کیفیت باعث شده تا صادرات انار پررونق باشد. تجربه انواع میوه انار قطعاً هیجان ‌انگیز است. اما سخت بتوانید تا در سطح میوه ‌فروشی‌های شهری انواع ارقام نژادی انار را پیدا کنید. 

 

 

سبد خرید